Amerikansk fotboll vs vanlig fotboll

Amerikansk fotboll är den mest populära sporten i USA och trots sitt namn så har den inget att göra med det vi i Europa kallar för fotboll. Skillnaderna mellan de båda lagsporterna är stora i hur de spelas men också i den utrustning som behövs. Båda sporterna är dock snabba uthållighetssporter, men amerikansk fotboll är till skillnad från vanlig fotboll en tuff kontaktsport med mycket action.

Följ med i ligaspelen

National Football League är den officiella ligan för amerikansk fotboll i USA och grundades redan 1920. I Sverige heter ligan istället Superserien. Är du ett fan av amerikansk fotboll och vill köpa en snygg outfit att ha på dig när du hejar fram ditt favoritlag i NFL? Ett brett sortiment hittar du här. Allsvenskan är den högsta ligan för fotboll i Sverige och den första säsongen spelades redan 1924.

Skillnad i spelstil mellan Amerikansk och vanlig fotboll

De mest uppenbara skillnaderna mellan de båda sporterna är dess spelstil. Båda sporterna har 11 man på plan samtidigt, men i amerikansk fotboll går det ut på att göra touch down genom att kasta eller springa med en oval boll över slutzonen. Vanlig fotboll handlar istället om att spelarna passar bollen med fötterna mellan dem för att göra mål bakom den målvakt som skyddar målet från motståndarna.