Lite fotbollshistoria

soccer

Att leka med en boll är en av vår äldsta och mest populära lekar, så att bestämma när och var fotbollen uppstod är svårt att göra med säkerhet. På 400-talet f kr finns det äldsta dokumenterade spelet som liknar fotboll, i Kina. De spelade med två mål, två lag, och en läderboll fylld med fjädrar, Spelet, cuju, blev mycket populärt och spelades ända fram till 1600-talet, då det dog ut.

Också Sydamerikas mayaindianer och azteker hade liknande spel, även om de framförallt användes vid religiösa högtider och spelet i realiteten var på liv och död.

Redan under 1300-talet spelades fotboll i Frankrike, det finns dokumenterat då kung Filip den Långe stiftade en lag som förbjöd fotboll. Även i England förbjöds spelet, då kung Edward III ansåg att det tog för mycket tid från den viktiga träningen i bågskytte. Sedan 1400-talet har sporten förekommit i Italien och blev mycket populärt i t ex Florens, där “calcio” spelades på en plan som hade ungefär de mått som är idag. Calcio är än idag benämningen på fotboll i Italien.