Sverige och Argentina – fotbollshistoria

Den fotboll vi har i dag formades på 1800-talet i England, då fotbollen fick moderna regler och landskamper började spelas. Det ledde till att det bildades fotbollslag världen över, så också i Sverige. Den första svenska landskampen gick av stapeln 1908 mot Norge och därefter fortsatte man att spela landskamper mot de andra nordiska länderna. Sverige blev bättre och bättre på fotboll och i OS 1924 som hölls i Paris slutade Sverige på en tredje plats.

Eftersom Sverige var neutralt under kriget hade svenskarna ytterligare chans att förbättra fotbollen, vilket visade sig efter kriget då Sverige tog ett VM-silver 1958. Det är för övrigt det bästa resultatet på landslagsnivå som vi har haft. Sedan dröjde det till 1994 innan det blev ytterligare en bronsmedalj i VM.

Argentina har varit mer framgångsrika i fotboll än Sverige med sina 2 VM-titlar och 2 VM-finaler. Den första landskampen spelade Argentina 1901 och vann mot Uruguay. I samma land hölls sedan det första världsmästerskapet 1930, där Argentina tog silver. Sedan dröjde det till 1986 innan det blev ett nytt VM-guld, då Diego Maradona ledde laget till seger, men efter det har det gått betydligt sämre för Argentina och i den sista VM-finalen 2014 förlorade de mot Tyskland med 0-1.